Роджер Вотерс, Україна, Ізраїль та Пінк Флойд

Легендарний засновник гурту Пінк Флойд Роджер Вотерс є відомим противником сучасної західної цивілізації. Капіталізм, соціальна несправедливість, війни, промивання мізків – все це на думку Вотерса є головними ознаками Заходу, про що можна легко дізнатися, просто слухаючи найкращі хіти Пінк Флойд, написані Вотерсом.

Відповідно, із Заходом треба боротися всіма доступними засобами, засуджуючи все, що Захід підтримує. Особливо збройні конфлікти. Раніше це була війна за Фолклендські острови між Великобританією та Аргентиною, Афганістан, Ірак та Ізраїль. Остання країна займає особливе місце в серці цього видатного музиканта. Їй він регулярно присвячує найбільшу увагу, через що заслужено і міцно закріпив за собою імідж антисеміта.

Україну Вотерс теж не любить, що й не дивно. Революція гідності – це маріонетковий путч, створений західними спецслужбами, російськомовних в Україні страшенно утискають, а путіна спровокували розширенням НАТО на схід. Тому Вотерс з трибуни ООН закликав Зеленського здатися, щоб зупини кровопролиття і припинити відміняти російську культуру.

Влади України обурювалися подібними заявами, але Вотерс не був ані першим, ані останнім. А справедливі українці в своїй масі просто їх не помітили. Вони й не знають хто такий Вотерс. Пінк Флойд – чули, Вотерс – не чули. Або якщо й чули, то не можна відміняти цілий Пінк Флойд через одного Вотерса. Правильно?

Неправильно, сказали в Ізраїлі. Вотерс настільки дістав місцеве населення, що всі місцеві радіостанції почали прибирати музику Вотерса зі своїх ефірів. При чому ці ефіри не контролюються всі як один державою Ізраїль, попри активну фазу війни вони не додумались зігнати всі медіа в єдиний марафон. Тобто ця ініціатива насправді має широку підтримку населення. Цілком справедливу підтримку, на мою думку.

Читати:  Новий епізод "Університету Чупарського" - "Ті що біжать по лезу"

Але тут не можна казати про культуру скасовування, звинувачуючи Ізраїль в тому, що він затикає рота своїм противникам. Антисемітів в світі дуже багато і серед музикантів теж. Але Вотерс найбільше напрацював в цьому напрямку. Бойкот його творів став лише другим подібним бойкотом за всю історію сучасного Ізраїлю. Першим був улюбленець Гітлера Ріхард Вагнер, який став культурним обличчям антисемітизму гітлерівської епохи. А сучасний антисемітизм отримав перекошене від злості в священній боротьбі за мир обличчя Роджера Вотерса.

Ось найкращі моменти зі свіжого інтерв’ю Вотерса в програмі “Пірс Морган без цензури”:

  • Понад 350 загиблих на фестивалі Nova було вбито ракетами, випущеними з ізраїльських вертольотів Apache (“Хамас вертольотів не має”).
  • Немає доказів насильства з боку терористів (“Ви можете говорити все, що хочете, але доказів немає, а ті, хто стверджує протилежне, – брудні і огидні брехуни”).
  • Усіх заручників – старих та дітей – давно звільнили з полону. Коли Пірс Морган нагадав про викрадене немовля Кфіра Бібаса, яке досі не було повернено, Вотерс сказав: “Пірс, ви можете не вигадувати це?”
  • Коли ведучий сказав, що “доказів злочинів ХАМАС багато і вони визнані експертами”, Роджер Уотерс почав вголос говорити сам із собою: “Роджер, Роджер, заспокойся, не опускайся до його рівня. Гаразд, не буду. Перестань кричати. ​​Перестань кричати в відповідь. Нехай перебиває, скільки захоче.”

Для мене Пінк Флойд був одним з найулюбленіших гуртів. Кілька десятків років я слухав і переслуховував його альбоми, отримуючи величезний кайф. Зараз навіть всередині Пінк Флойд наступила політична поляризація. Якщо Вотерс агресивний противник України, то Девід Гілмор її відомий союзник. Та все ж я не можу відокремити соло Гілмора від вокалу Вотерса, наприклад, в COmfortably Numb.

Читати:  Бездумні - Борці за екологію

Тому я припинив слухати Пінк Флойд. Не щоб привернути увагу, чи якось продемонструвати свою позицію світу. Просто я не можу чути голос людини, яка вважає тебе злочинцем і фактично бажає твоєї смерті. Мені не хочеться “відміняти” Вотерса і Пінк Флойд всередині себе, але інакше я не можу. Приємно бачити, що цілий Ізраїль теж відчуває щось подібне, і сумно, що Україна настільки байдуже ставиться до своїх ворогів, які самі себе назначили ворогами України.

Я не хочу крові Вотерса, але я проти того, що “музика поза політикою”. Для України це питання виживання, а не естетичного задоволення. Поки частина з нас наспівує “We don’t need no education”, її автор активно пропагує наше знищення. Не розуміти цього, а краще не відчувати цього – шлях до суїциду. Нам треба навчитися бачити ворогів там, де вони є, тим більше коли вони докладають стільки зусиль, щоб ми їх побачили.

Сумно, що від скасування Вотерса постраждає і Гілмор, але я впевнений, що він все добре розуміє.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *