Іспит восьмикласника в Польщі та українці

Вчора було оприлюднено результати іспиту восьмикласника в Польщі, який здають по закінченню початкової школи. Іспит складається з трьох предметів – польська мова, іноземна мова на вибір (переважно англійська) та математика. Його результати впливають на кількість пунктів, які враховуються на конкурсі до середніх шкіл (ліцеїв та технікумів), тому важлива як кількість набраних пунктів, так і їхнє місце відносно пунктів решті учнів. Результати публікуються в відсотках, хоча учень може побачити і кількість набраних пунктів по кожному завданню

Цього року іспит складало 220 тисяч осіб, з них 11300 громадяни України. Треба зауважити, що громадяни України тут не обов’язково біженці. Діти могли приїхати до Польщі задовго до 2022 року і мати кількалітню підготовку в польській школі. Так само серед громадян Польщі є українці, що вже встигли отримати польське громадянство.

Середній відсоток з математики серед громадян Польщі – 52%, серед громадян України – 38% (37% у 2023, 34% у 2022). Для українців труднощі могли складати завдання зі змістом, коли учень через недостатнє знання польської мови просто не міг зрозуміти, що треба зробити. Тому для українців це оцінювання не тільки самої математики, але й польської мови. І це підтверджується оцінками з відповідного іспиту.

Середній відсоток з польської мови серед громадян Польщі – 61%, серед громадян України – 49% (45% у 2023, 22% у 2022). Зверніть увагу на швидкість покращення оцінки. За 2 роки на цілих 25%! Такими темпами ще пари років буде достатньо, щоб вийти на середню оцінку по Польщі.

Як тут не згадати всіх тих осіб з російськими щелепами, яким десятків років життя в Україні виявилося замало, щоб оволодіти українською хоча б на базовому рівні. Після результатів, що показують українці в Польщі (серед яких багато тих самих з російськими щелепами), у них не залишається іншого виходу, як визнати, свою зневагу до української мови. Бо рівень інтелекту тут, очевидно, не до чого.

Читати:  "Трохи чужа" українськість

Середній відсоток з англійської мови серед громадян Польщі – 66%, серед громадян України – 49% (46% у 2023, 44% у 2022). При цьому 2% поляків складало німецьку, а 26% українців – російську.

Треба сказати, що громадян України, які могли б складати цей іспит, в Польщі в рази більше. Тому на позір значний прогрес в оцінках українських учнів було досягнуто переважно найбільш активними і найбільш пристосованими до польських реалій. Решта продовжила дистанційне навчання в українській школі, або взагалі забила на нього.

З нового навчального року, щоб отримувати державну допомогу 800+ (800 злотих на місяць на одного учня), учень має ходити до польської школи. А отже кількість громадян України, що буде складати іспит восьмикласника за рік повинна суттєво зрости. Середня оцінка, відповідно, суттєво знизиться. Цікаво буде подивитись на реальні цифри за рік.

Залишити коментар